Brand


Donderdag 18 augustus is het huis van mijn schoonmoeder in Quezon City, Filipijnen afgebrand. Gelukkig is daar niemand bij gewond geraakt! Maar er is niets meer, werkelijk alles is weg. De brand is ontstaan doordat de buurkinderen met kaarsen aan het spelen waren. Ook de buurhuizen zijn afgebrand.  Geluk bij een ongeluk is dat bij het huis van mijn schoonmoeder de onderste verdieping nog staat. Wel in belabberde staat, maar er is nog iets op weer op te bouwen. De buurhuizen zijn helemaal verloren.

Op dit moment is er dan ook  een groot financieel probleem, wat voor de familie niet te overzien is. In de Filipijnen werkt het een beetje anders als hier. De mensen zijn niet verzekerd en aansprakelijkheid werkt daar ook niet zoals hier. Ze zullen het zelf op moeten lossen. Ze hebben alleen de kleren die ze aan hadden, verder is alles weg.

Er is dus direct geld nodig voor de eerste levensbehoefte, en de heropbouw van hun huis. Het verbrande deel van het huis moet afgebroken worden, er moet schoongemaakt worden en daarna opnieuw opgebouwd. De kosten voor het herstel om de benedenwoning in ieder geval leefbaar te maken worden geschat op minimaal tienduizend euro. Dit alles los van de inrichting van de woning. Dit geld heeft de familie niet en wij ook niet. Iedereen doet zijn best zijn steentje bij te dragen, maar  het gaat gewoon om een te groot bedrag, in een te korte tijd.

Bijkomend probleem is dat over anderhalve maand het tyfoon seizoen begint. Dan moet er minimaal een dak op het huis staan en moeten de muren klaar en water bestendig zijn.

Het gezin van mijn schoonmoeder bestaat uit een nog jonge schoolgaande dochter, zoon en mijn schoonmoeder. Zij heeft zelf begin dit jaar, i.v.m. gezondheidsproblemen, moeten stoppen met haar werk. Omdat er geen voorzieningen zijn moet alles opgehoest worden door haar andere kinderen, te weten: mijn schoonzus en zwager die in de Filipijnen wonen en wij.

Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat te doen, omdat dit soort bedragen voor ons niet op te overzien zijn. Vandaar het idee voor donaties via crowdfunding.  Al zou een deel maar een klein bedrag over kunnen maken, dan hebben we een begin om de eerste kosten op te vangen. Elke euro is welkom zeg maar.

Indien u ons wilt ondersteunen dan kunt u geld overmaken op rekening:
NL27 SNSB 0928 43 80 82
tnv. E.P. de Leeuw

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Foto's van de brand, schade, schoonmaakwerkzaamheden en het herstel vindt u hier